Het verduurzamen van een bedrijfspand is gunstig voor het milieu en kan ook zakelijke voordelen opleveren zoals kostenbesparingen, een positieve bedrijfsreputatie en naleving van regelgeving. Met onderstaande subsidieregelingen wordt het investeren in verduurzaming gestimuleerd.
Verduurzaam jouw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de “Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers”. Dat kan met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine. De subsidie moet aangevraagd worden voordat je de koopovereenkomst sluit.
Ben je verhuurder en wil je één of meer van jouw bestaande huurwoningen verduurzamen? Met verhuurders bedoelen wij: institutionele belegger, zakelijke verhuurders en particuliere verhuurders. Kijk dan of je in aanmerking komt voor de “Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)”. Met deze regeling krijg je subsidie voor energiebesparende maatregelen om jouw huurwoning(en) te verduurzamen.
Investeer je in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wil je investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt jouw fiscale winst.
Als ondernemer kun je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt boven op uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Dit levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op.
Door duurzaamheid te integreren in zowel processen als producten, kunnen MKB-bedrijven niet alleen bijdragen aan milieubehoud, maar ook profiteren van zakelijke voordelen op de lange termijn. Denk hierbij aan energie-efficiëntie, duurzame grondstoffen, afvalbeheer, certificeringen, samenwerking en innovatie. Naast de EIA, MIA en VAMIL (fiscale regelingen) zijn er o.a. de volgende subsidies beschikbaar.
Wil je grootschalig duurzame energie produceren? Of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan kun je zodra de regeling weer open is een SDE++ subsidie aanvragen. Voorbeelden van grootschalige projecten zijn een zonnepaneelsysteem op een dak of een systeem voor het afvangen van CO2. Voor kleinere projecten zijn er andere regelingen. De SDE++ is voor bedrijven en non-profitorganisaties.
Ga je een innovatieproject starten voor de recycling van afval? Hergebruik van producten of onderdelen? Of heb je een pilotproject voor biobased grondstoffen? En draagt dit ook bij aan minder CO2 in Nederland? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie: Circulaire economie (DEI+: Circulaire economie).
Als je als ondernemer minder energie wil gebruiken in het productieproces? Of heb je een innovatieve techniek waarmee j minder CO2 uitstoot? Demonstreer de techniek of test deze in een pilot binnen jouw bedrijf en krijg hiervoor subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
Wil je hernieuwbare (duurzame) waterstof produceren met een elektrolyser? En heeft deze elektrolyser een vermogen van 0,5 tot maximaal 50 megawatt? Vraag dan subsidie aan met de subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse (OWE).
De subsidie is gericht op de investeringskosten van de productie-installatie (investeringsdeel). En voor de productie van de waterstof met deze installatie gedurende minimaal 7 en maximaal 15 jaar (exploitatiedeel).
Ontwikkel je innovatieve circulaire producten, processen en/of diensten? Of wil je hier onderzoek naar doen, zodat je die later kunt ontwikkelen? Kijk dan eens naar de subsidie uit de regeling Kennis en Innovatie agenda – Circulaire Economie (KIA CE).
LIFE is een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid, zoals de Europese Green Deal. Er kan veel onder LIFE. Denk aan een LIFE-project dat bijdraagt aan het verminderen van geluidsoverlast, het efficiënter gebruik van grondstoffen of het bevorderen van de biodiversiteit.
Wil je als mkb'er aan de slag met innovatieprojecten? Dan is de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) mogelijk iets voor jou. De MIT stimuleert innovatie bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) over regiogrenzen heen.
Onderzoekt of ontwikkelt jouw bedrijf mogelijkheden voor goedkopere, klimaat neutrale en/of circulaire producten en diensten? Werk je daarbij samen met andere bedrijven of onderzoekers? Je kan dan subsidie aanvragen met de regeling Topsector Energie (TSE) Industrie Onderzoek & Ontwikkeling (O&O).
Wil je binnen jouw onderneming CO2-besparende maatregelen nemen waarvan de werking is bewezen? Maar loop je tegen te hoge investeringskosten aan? En is de tijd waarin deze kosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar? Dan kun je de VEKI subsidie aanvragen. Je krijgt dan tot 70% subsidie voor CO2-besparende systemen, apparaten of technieken.